Simrad loss of depth reading

L23250HP

Member
Messages
9
Reaction score
10
Simrad loses depth reading after 20mph. Dealer says there is no fix due to prop turbulence. This forum says the same. Anyone attempted to reset Simrad Echo or reset Data source? If so any luck?
 

Michiman

Well-Known Member
Messages
2,764
Reaction score
2,592
Location
Okemos, MI
Move it down
 

Attachments

  • D03D1C94-62D2-45B8-A5DC-B21F6C457794.jpeg
    D03D1C94-62D2-45B8-A5DC-B21F6C457794.jpeg
    91.8 KB · Views: 16

L23250HP

Member
Messages
9
Reaction score
10
I've tried that and multiple other options including switching transducer to the starboard side with no change in results- but thanks Michigan. How far below the pontoon did you go to make it respond correctly?
 

Link

Moderator
Messages
5,568
Reaction score
3,188
Location
Sacandaga Lake, NY
Try adjusting the angle of the transducer as well
 

BigKahuna

Well-Known Member
Messages
5,771
Reaction score
5,204
Location
North Carolina
Simrad loses depth reading after 20mph. Dealer says there is no fix due to prop turbulence. This forum says the same. Anyone attempted to reset Simrad Echo or reset Data source? If so any luck?
Another forum member, Big Dog, has depth readings at all speeds with his Simrad. Maybe he'll chime in or you can send him a PM.....
 

Angela & Michael

Well-Known Member
Messages
117
Reaction score
54
Location
Delaware
Mine works to 20 mph and it took a while to get a good position for it. Also use a light coat of transducer paint in salt/brackish water to keep slime and barnacles off.
 

Michiman

Well-Known Member
Messages
2,764
Reaction score
2,592
Location
Okemos, MI
I've tried that and multiple other options including switching transducer to the starboard side with no change in results- but thanks Michigan. How far below the pontoon did you go to make it respond correctly?
It’s about 2” below but I was limited by the length of the transducer wire. Now it works well into the 30’s.
 

BennyBoat

Well-Known Member
Messages
94
Reaction score
171
Location
Illinois
I had the exact same issue. Worked with my dealer and Bennington directly to find the solution. Been perfect even since. See my thread. Best of luck!
 
Top